Schrap je ergenissen

Gepubliceerd op 4 april 2021 om 21:54

Meer tijd creëeren voor de dingen die jij leuk vindt begint bij het schrappen van je ergenissen en overbodigheden. Ze nemen tijd in beslag en kosten energie. In dit artikel hoop ik je bewust te maken van de regie die jij daarover kunt nemen. 

In zijn boek “Steeds leuker” beschrijft Jelle Hermus hoe simpel het is om je leven te optimaliseren. Hij geeft de tip om bewust te kiezen welke eieren je uitbroedt. Met andere woorden, waar ga je voor? Hij spreekt over “open deuren” waarmee je dus door muren heen kunt lopen. En als je dat kunt, kun je je leven steeds leuker maken. Geweldig toch?!

Een van de open deuren is "Schrappen". Schrap ellende, overbodigheden, afleidingen, ergernissen zo veel mogelijk uit je leven. Ze kosten energie, tijd en aandacht. En die kun je maar één keer uitgeven. Denk aan rommel in huis, overbodige spullen op zolder of in de schuur, netflix avonden, social media tijd zonder bewuste aandacht, energiezuigende mensen in je omgeving,  

 

Voorbeeld uit mijn eigen praktijk: Een kleine ergernis die elke dag mijn tijd, aandacht en energie kreeg: 3 paar skeelers in de gang. Elke dag als ik thuis kwam gingen de volgende woorden door mijn hoofd: zooi, ga aan de kant, waarom hier, irritant. Maar ja, we hebben ze ook elke dag nodig en elke dag op en neer naar de schuur kost te veel moeite, maar wat zijn het een ondingen en wat geeft het een rommelige uitstraling. Als ik een goede dag had gehad zei ik daarentegen óók tegen mezelf: "Joh, er zijn ergere dingen om je druk over te maken, wees blij dat je kinderen van skeeleren houden en niet de hele dag op de bank hangen". En zo liet ik de ergernis met een aantal goede argumenten bewust toe in mijn leven.

 

Toen ik over de open deur "Schrappen" las en me realiseerde dat de ergernis oplossen net zoveel tijd, energie en aandacht kost als over de skeelers heen stappen met als gevolg een geïrriteerd gevoel, dacht ik: Los het op!

Dus in het kader van 'schrap je ergernissen' heb ik ruimte gemaakt in de kast en ze staan nu op een speciaal ingericht plankje. Nu kom ik elke dag thuis in een nette gang, fijn! Hou ik van. Nu kan ik mijn tijd, energie en aandacht tenminste besteden aan......... de overige bende die ik tref als ik door de volgende 'open deur' heen stap ;) Maar hé, het optimaliseren van je leven gaat in stappen. En dit was er één. Een andere open deur is "Dankbaarheid". Dus laat ik vooral stilstaan bij het dankbare gevoel dat mijn opruimactie en de nette gang mij hebben opgeleverd.

 

Dit voorbeeld lijkt maar klein, maar als het elke dag een keer passeert is het simpelweg te groot om toe te laten. Wat zijn jou afleidingen, overbodigheden, ergernissen die je (on)bewust toelaat in je leven, terwijl je ze ook kunt schrappen met een klein beetje moeite? Mijn tip, gebaseerd op de open deur van Jelle: Los het op! Kom in actie! Want je tijd, energie en aandacht kun je maar een keer besteden, zoals skeeleren met je kinderen om maar een voorbeeld te noemen.

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.